Teorija Evolucije

Teme:

Dobrodošlica

lapsus tastaturis

Čestitke...

Novi tekst: Evolucija i Rasizam

Razno?

kad vec postoji mesto za te stvari... fali slovo e u opisu

Sitne greške i predlozi za "Mit o potopu"

Nova verzija softvera

Novi Tekst: Evolucija - Samo Teorija?

Novi Tekst: Evolucija Oka i Spontanost Evolucije

Revizija: Prelazni Fosili

Vracena funkcionalnost foruma

Novi Tekst: Geološki stub

Novi Tekst: Polonijumske Aure

LINK DO POCETNE STRANE OVOG SAJTA!

Novi Tekst: Poreklo informacija i kompleksnost života

Video

Forum ponovo funkcioniše

Unapređenja tekstova

Nova verzija: Uvod u Evoluciju

Forum arhivisan

Dopuna teksta: genom neandertalaca

Novi Tekst: Evolucija Oka i Spontanost Evolucije:


- Posted by charlie on 2008-09-04

Onako uzgred... cini mi se da se razumevanje evolucije kao procesa ciji se svaki korak odvija pod dejstvom trenutnih selektivnih pritisaka moze produbiti poznavanjem teorije haosa. Vec sam ranije predlozio prezentovanje bioloske evolucije u svetlu tretiranja nasumicnog ponasanja dinamickih sistema. Mislim da bi clanak, koji bi povezivanjem ove dve naucne oblasti (TE i teorije haosa) bacio nesto svetla na ovaj aspekt evolucije i pitanje determinisanosti njenog cilja, znatno obogatio, te unapredio kvalitet ovog sajta. Gospodin Cirkovic, autor jednog od tekstova, kao erudit par excellence, bio bi dobra, makar samo pocetna ili usputna, stanica na putu traganja ka mogucim kandidatima za predstavljanje ovakve vrste informacija.

Novi Tekst: Evolucija Oka i Spontanost Evolucije - Posted by ujka darvin on 2008-08-18

Kako je evoluiralo ljudsko oko? I da li evolucija naizgled kompleksnih sistema kao sto je ovaj ide po svrhovitom planu, ili se u svakom koraku upravlja samo po trenutnim selektivnim pritiscima? Ova dva pitanja su obradjena u novom tekstu: http://www.teorijaevolucije.com/EvolucijaOka.html Ispravke, kritike i komentari su, kao i uvek, dobrodosli.

Re: Novi Tekst: Evolucija Oka i Spontanost Evolucije - Posted by charlie on 2008-08-19

Uvod novog teksta na izvrstan nacin pokusava da priblizi pojedinosti u vezi sa TE procesecnom citaocu i u skladu je sa mojim najboljim ocekivanjima. Postoji krupna razlika izmedju pukog strucnog opisa evolucije oka, te objasnjenja kako je ona bila moguca, i nacelnog pristupa koji na najbolji nacin raskrinkava i ogoljava gluposti koje proizvodi nekad visokoproduktivni pogon "Creation science" Ltd. (but unlimited in absurdity). Albert Einstein:

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe...
Tekst se tice i jednog pitanja koje se diskutuje povodom TE, a u vezi je sa onim o cemu sam ranije pisao. Naime, premda sa stanovista nauke, naturalizma i materijalisticke filozofije evolucija nema odredjeni cilj i ne odvija se po nekakvom zacrtanom planu, to ne mora da bude slucaj u kontekstu drugacijeg filozofskog pravca razmisljanja ili religioznog diskursa, a jednog dana, kada se nasa saznanja o sustini prirodnih fenomena prodube, mozda ni u okviru nauke. Nase poznavanje zivog sveta ce se znacajno produbiti ako se budu otkrili ekstraterestrijalni fenomeni slicni bioloskim, te ovi medjusobno uporede. Mozda ce se statisticki pokazati da, iako se evolucija pod snaznim uplivom slucajnosti, sasvim razlicito odvija na raznim planetama, izmedju njihovih biosfera postoje sustinske podudarnosti ili pak komplementarnost koja bi nam otkrila dublji smisao postojanja i razvoja zivota. Uzgred, vidi se da ovaj sajt predstavlja jednu od retkih prilika za kontakt autora teksta sa maternjom kulturom i obnovu secanja na nju, ili je to pitanje vezano za software. Naime, pocetna slova reci u naslovu, po pravopisu srpskog (BHSC) jezika se ne pisu velikim slovima, vec samo pocetno slovo prve reci i vlastitih imenica. Osim ako se pravopis nije izmenio od vremena kada sam pohadjao skolu (jer sve se menja, tece, evoluira - "PANTA RHEI."). :D